Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 1 april 2019

DNA registratie tegen hondenpoep

D66 Losser wil een onderzoek naar DNA registratie tegen hondenpoep 

D66 wil een verplichte DNA registratie zodat er vrij eenvoudig achterhaald kan worden welke hond en eigenaar de veroorzaker zijn. Door de jaren heen is DNA onderzoek steeds betaalbaarder geworden. Voor nog geen honderd euro is al een DNA onderzoek mogelijk.  Dit onderzoek kan betaald worden door hoge boetes uit te delen bij een DNA match. Bijkomend voordeel is dat de hondenbelasting hierdoor ook afgeschaft kan worden. 

Ergernis nummer 1 bij veel inwoners is de overlast door hondenpoep. Ondanks prullenbakken voor de poepzakjes en de inzet van BOA’s zijn er nog veel hondenbezitters die niet hun verantwoordelijkheid nemen. Aangezien BOA’s slechts bij een ‘heterdaad’ de hondeneigenaar kunnen bekeuren voor het niet opruimen van de hondenpoep moet er naar andere oplossingen gekeken worden. 

In de Verenigde Staten zijn er al meerdere gemeenten die gebruik maken van het DNA systeem. Ook zijn er meerdere DNA labs die DNA van honden registreren.  Zie ook www.pooprints.com 

 Het DNA van honden die bij erkende fokkers zijn geboren is al geregistreerd. De overige honden kunnen op eenvoudige wijze ook een registratie krijgen via hun dierenarts.

Naast minder overlast van hondenpoep zijn er nog meer voordelen. 

  • Geen hondenbelasting meer: de vervuiler betaald de rekening 
  • Alle Losserse honden zijn geregistreerd,  bij een gevonden hond is eenvoudig het baasje te traceren 
  • Door verplichte registratie krijgen illegale fokkers minder kans snel geld te verdienen