Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 24 oktober 2019

Weet wat u eet!

De afgelopen weken wordt er op Facebook en andere pagina’s ontzettend veel steun betuigd aan de Nederlandse boeren.

Maar steunt u ze in de winkel ook?

Afgelopen weekend heb ik zelf maar eens de proef op de som genomen en de inhoud van de koelkast op de keukentafel uitgestald met de laptop ernaast. Ik ben maar begonnen met de eieren.

Op elk ei is een zogenaamde “eicode” geprint. Uit deze code is te herleiden waar het eitje gelegd is. Eerst een cijfer die aangeeft of het een scharrel-ei of legbatterij-ei is, vervolgens de landcode en als laatste een cijferreeks die aangeeft waar mijn eitje vandaan komt.

Een maatschap in het Drentse Witteveen bleek de broedplaats van het ei zijn.

De melk, kaas, kipfilet en gehakt waren ook voorzien van een unieke code en bleken ook afkomstig uit Nederland.

Het klinkt misschien heel logisch, maar dat is het niet.

Veel van onze producten komen tegenwoordig uit het buitenland. Er ligt melk uit België, boontjes uit Afrika en de riblappen waren niet leverbaar omdat er gestaakt werd in Ierland…..

“Want de Nederlandse consument wil de laagste prijs”, roepen de supermarktorganisaties.

Met als gevolgd dat kwalitatief zeer goede producten naar andere landen gaan en er goedkoper voedsel naar Nederland komt.

Melkprijs
In 1970 gaven we nog 25% van ons inkomen uit aan voeding, nu zo’n 10%.
Niet dat we nu veel minder eten kopen, voeding is naar verhouding goedkoper geworden.

Onlangs vertelde een Losserse melkveehouder mij wat hij krijgt voor zijn melk: ongeveer 35 cent per liter.
Die ligt dan in de supermarkt, tussen melk uit andere landen, voor een prijs van € 1,35.

Voor 35 cent per liter is het logisch dat een boer veel koeien nodig heeft om winst te maken met zijn bedrijf.

Zou het niet mooi zijn als we €1,50 voor ons pak melk gingen betalen? Dat kost een klein beetje meer, maar zorgt dat de boer bijna 50% meer verdient.

Dan kan zij/hij wél eens een keer op vakantie…….
En lossen we het stikstofprobleem ook voor een groot deel op.

We kunnen roepen naar Den Haag, maar kunnen beter in Zaandam, Veghel, Beesd en Velp terecht. Daar zitten de organisaties die de prijs bepalen die boeren krijgen.

Maar kijkt u ondertussen ook in uw eigen koelkast?

Wilt u weten waar uw eten vandaan komt?

EG-erkenningsnummer: hier komt de melk vandaan


http://www.heteiendekip.nl/zoek/

Bovenstaande column van raadslid Ronald Ringenoldus verscheen op 23 oktober 2019 in ‘De Week van Losser’